Tercihler ile yalnızca gideceğiniz üniversiteyi seçemediğinizi aslında hayatınızın bundan sonrası için yol haritanızı çizmeye başladığınızı biliyoruz. Bu açıdan bakılınca verilen kararlar ve yazılan tercihler çok daha önemli oluyor. Yazılacak bölümler ve seçilecek üniversiteler için karar vermek de hem zor hem de bazı soruları beraberinde getiriyor.
Öğrencilerin tercih döneminde en çok sorduğu sorulardan biri ; “Hangi bölümü, hangi mesleği seçmeliyim?”
Seçeceğiniz bölüm mutlaka ilgi ve yeteneğinize uygun olmalıdır. Aksi durumda ne yazık ki hayal kırıklıklığı kaçınılmaz olabilir. Hayalini kurduğunuz eğitimi almanız ve istediğiniz mesleği icra etmeniz elbette güzel fikir! Bu seçimlerinizin yetenekleriniz ve gelecekten bekletinleriniz ile ne derece örtüştüğü de son derece önemlidir.
Bu bağlamda meslekleri ayrıntılı olarak tanımanız gerekir. Meslek hakkında yalnızca kulaktan dolma bilgilerle tercih yapmayınız. Enine boyuna araştırınız. Mümkünse ilgilendiğiniz mesleği icra edenlerle görüşüp fikir alınız. Seçtiğiniz meslek size ne derece uygun, hayat boyu bu işi yapabilir misiniz? Bu meslek sizi mutlu eder mi? Çalışma koşulları nasıl? Maaşı ne kadar? Bu sorulara gerçekçi yanıtlar verilmelidir.
Diğer bir soru da “Hangi üniversiteyi seçmeliyim?”
Hangi üniversitenin hangi branşta iyi bir eğitim verdiğini öğrencilerinin ve mezunların ağzından dinlemeye çalışınız. Akademik kadrosu, eğitim alanı yeterli mi? Öğrencisi ile ne kadar ilgili ve destekleyici? Üniversitenin yurt dışı bağlantıları var mı? Dil eğitimi veriyor mu, ne kadar başarılı?
Üniversitenin kültürel ve sosyal faaliyetleri, staj, seminer, laboratuvar, çalışma alanı vb. imkanları var mı? Çift anadal ya da yandal çalışmaları var mı? Kısacası seçtiğiniz bölüm kadar gideceğiniz üniversitenin ve koşullarının da araştırılmasında gereklidir.
En sık sorulan bir başka soru ise ; “Tercih sıralaması nasıl yapmalıyım?”
Sıralamanızı yerleştirme puanınıza göre değil, yerleştirme başarısına göre yapınız. Sevdiğiniz ve hayalini kurduğunuz mesleği listenin üst sıralarına yazınız. Sıralamanız fazla diye istemediğiniz bir bölümde okumak, zaman ve emek kaybına sebep olacaktır.
Sıralamanız yetmediği durumlarda ise istediğiniz 2-3 bölümü, başarı sıralaması sizden yüzde 30 daha fazla olsa bile en başlara koyabilirsiniz. Geri kalan sıralamayı da istek ve başarı sıranıza uyan bölümlere göre sıralayınız.
Doğru tercih hayatınızı güzelleştirip hayallerinize ulaşmanızı sağlayacaktır. Tercihleriniz sizi ve gelecek hayallerinizi de kapsayıcı olması gerekir.
Bu süreçte bilgi ve danışmanlık için randevu alarak Umut Danışmanlık uzmanlarından destek alabilirsiniz.
Sağlıklı kararlar alacağınız ve sonunda mutlu olacağınız bir tercih dönemi yaşamanız dileğiyle…