Psikolojik Danışmanlık, kişinin kendisini tanıması, yaşadığı duygusal sorunların üstesinden gelebilmesi, hayatında kararlar alabilmesi,
değişim veya herhangi bir konuda danışma isteği ile başlayan psikolojik yardım sürecidir. Psikolojik danışmanlıkta süreç ihtiyaçlara göre belirlenir. Terapilerde amaç kişinin olaylara yeni bir pencereden bakarak sorunlarla baş etme kapasitesini geliştirmektir.
Psikolog ile danışan arasında işbirliği ve uyuma dayalı kişiye özel güven ve gizlilik temelli bir ilişki kurulur. Psikoloğun kendisini anlatacaklarından dolayı yargılamayacağını, eleştirmeyeceğini bilmenin vermiş olduğu rahatlıkla belki de danışan kendisiyle ilgili birçok şeyi ilk defa anlatır ve kendisini daha iyi keşfetme fırsatı yakalar.
İyi bir sosyal desteğe sahip olmak, her zaman hayatımızda koruyucu değildir. Bireysel danışmanlık kendiniz için bir alandır. Kendi ruhunuz için bir nevi masajdır. Kişi bireysel danışmanlık ile değerli olduğunu, anlaşıldığını, saygı duyulduğunu hissettiği bir ilişki içerisinde olmanın vermiş olduğu hazla kendisini daha iyi hissedecek ve danışmanlık sürecinde deneyimlediği ilişkiyle etrafındaki kişilerle de daha iyi ilişkiler kurabilecektir.
Psikolojik danışmanlığa hangi durumlarda başvurulur?